Om projektet

Nytt projekt med lärorika utflykter och möten

I ett nystartat projekt får personer med funktionsnedsättning chansen att genom olika utflykter träffa djur i dess rätta miljö. Under besöken kan man känna, klappa och titta på djuren. Man får även chansen att ställa nyfikna frågor. Besöken blir en extra krydda i vardagen och sker tillsammans med vänner och personal som berättar om djuren och livet på en lantgård.

Stärkt identitet, självkänsla och allmänbildning

Projektet riktar sig till personer inom LSS verksamhet. Tanken är öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att uppleva djur och natur tillsammans. Upplevelser och den här typen av utflykter kan bidra till att stärka den enskilda individens identitet, självkänsla och allmänbildning.

Upplevelser utifrån individens egen förutsättning

Dessutom sker dessa upplevelser tillsammans, där man utifrån individens egna förutsättningar och villkor får chansen att uppleva djur och natur i sin naturliga miljö. Dessutom kommer personal från boendena följa med och vara delaktiga i besöken.

Studiecirkel förstärker upplevelsen

Tanken är att sedan skapa en studiecirkel i Studieförbundet Vuxenskolans regi. Med syftet att följa upp dagsutflykten och tillsammans med målgruppen utvärdera upplevelsen. Med studiecirkeln förstärker man sedan upplevelsen för målgruppen genom att diskutera och prata om den.

Målgrupp

Projektet riktar sig till personer inom LSS-verksamhet inom de kommuner som ingår i leader Folkungalands område. I första hand är detta projekt riktat mot människor med intellektuell funktionsnedsättning, men tanken är att även övriga inom LSS- personkretsar skall bjudas in.
Många funktionsnedsatta besöker av olika orsaker landsbygden sällan. Anledningarna är flera, men några vanliga skäl är bristande tillgänglighet, tid och rädsla hos målgruppen. Förhoppningen är att detta projekt skall fånga upp målgruppens behov och skapa upplevelser på gruppens villkor. Upplevelser som kan bidra till att stärka den enskilda individens identitet och självkänsla.

Syfte

Grunden för projektet är att ge målgruppen chansen att få uppleva djur, natur och kultur på landsbygden utifrån sina förutsättningar. För projektet har ett antal mätbara mål ställts upp. Syftet är också att öka förståelse för målgruppens behov hos aktörerna och att få aktörerna att aktivt arbetar med denna målgrupp och anpassa sina verksamheter efter dessa behov.

Behov

I alla kulturer har det historiskt varit lockande att resa till andra platser för att uppleva och lära sig nya saker. Några grundläggande förutsättningar för turismen är; en lockande attraktion, transportmöjligheter, möjlighet till kost och logi på platsen och på resan. Turismen skapar ofta en ökad förståelse mellan människor från olika platser och kulturer.

Attraktioner är kärnan och dragningskraften i en destination. Av den anledningen så krävs det att ett område associeras med positiva bilder och upplevelser för att nå framgång. Det har därför blivit allt vanligare att destinationer skapar upplevelsekoncept. Här har kulturen fått en allt större betydelse för att ge destinationen och regionen en identitet och en lyskraft i den ökade regionala konkurrensen. Landsbygdens konkurrenskraft ligger allt mer i att använda sig av naturen och den mer avkopplande atmosfären.

Turismen är framtidens industri och spås ge mer arbetstillfällen än den traditionella industrin inom några år. Till stor del handlar det om att skapa attraktionskraft och locka den stressade storstadsbon till lugnare tillvaro med en allt mer flexiblare arbetsmarknad.

En grupp som allt för ofta glöms bort i dagens turismsatsningar är människor med intellektuell funktionsnedsättning. De har precis som vilka människor som helst behov av att berika sina liv med positiva upplevelser. De har också ett behov av att ta del av vårt gemensamma kulturarv samt på ett lustfyllt sätt möta djur och ta del av den svenska landsbygden utifrån sina förutsättningar. Samtidigt som det kan ge stora positiva upplevelser av att exempelvis klappa och möta djur, finns det ofta en oro och en tveksamhet inom målgruppen för sådana möten då djuren kan upplevas som skrämmande.

Genom detta projekt är tanken att målgruppen ska få chansen att på ett lustfyllt sätt uppleva djur, natur och kultur på den svenska landsbygden utifrån sina villkor. Projektet syftar också till att ge målgruppen chansen och förhoppningsvis öka intresset för vårt gemensamma kulturarv genom besök på museer och bygdegårdar.

Museer och kulturarv är idag inte alltid anpassade för funktionshindrade, vilket gör att vi hoppas detta projekt skall leda till att denna grupp synliggörs och att fler anpassar sina verksamheter även för denna målgrupp.

Vilken erfarenhet och kompetens finns i projektet?

Projektägare är Studieförbundet vuxenskolan och projektledare är Lars Karlsson. Lars har en fil. kand. i turism och en fil. master i kultur, samhälle och mediegestaltning samt lång erfarenhet att arbeta inom besöksnäringen. Projektet kommer också anställa projektmedarbetare, som arbetar på timmar. Dels några som kommer följa med på besöken och aktörer som bidrar till projektets innehåll. En referensgrupp består av ett fritidsombud från varje involverad kommun, projektledare, representanter från gården och en representant från någon av bygdegårdarna samt projektägaren.

Studieförbundet vuxenskolan, som i sin vanliga verksamhet har hand om fritidsverksamhet för målgruppen, kommer ha det övergripande ansvaret för besöken. Vid varje besök kommer också personal från boendena följa med och vara delaktiga. Dessutom har Inge van Gerwen-Savelsberg på Dråsa gård tidigare arbetat med personer inom LSS verksamhet. Avstämningsmöte med ledningen för respektive aktör kommer också ske kontinuerligt. Besöken kommer därför i hög grad vara anpassade efter målgruppens behov.

Vilka andra samarbetar projektet med?

Projektet har idag följande aktörer som samarbetar:
• Studieförbundet Vuxenskolan, ansvarar för genomförande och koordination av projektet samt ser till att underlag för ekonomisk redovisning görs.
• Fritidsombud i kommunerna, Bidrar med koordination av besök och informationskampanjer mot boenden.
• Dråsa Gård, driver lantbruk. Planerar, anpassa och ta emot besök utifrån sin verksamhet.
• Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar, Planera, anpassa och ta emot besök utifrån sin verksamhet.
• Tjällmo hembygdsförening. Planera, anpassa och ta emot besök utifrån sin verksamhet.
Inom projekt kommer vi också aktivt söka efter fler aktörer som vi kan samarbeta med! Ett bussbolag kommer upphandlas för transporter inom projektet.

Hur ska Ni genomföra projektet och vilka aktiviteter skall ingå?

För att nå ovanstående mål krävs ett strukturerat och genomtänkt arbetssätt som bygger på kunskap om målgruppens behov. Centralt i detta projekt är därför att ha tillgång till kompetens inom dels målgruppens situation och dels kompetens inom djurhållning, kulturarv och besöksnäring.

I arbetet med målgruppen så har fyra olika huvudaktiviteter tagits fram. Det första steget blir att träffa fritidsombuden eller annan personal för boenden för att marknadsföra och berätta om projektet för att väcka intresse för dess innehåll. En marknadsföringsportal i form av en hemsida kommer tas fram och tryckt informationsmaterial i form av en broschyr.

Nästa steg blir att genomföra en dagsutflykt till gården samt besöka bygdegårdar, museum och andra tänkbara resmål inom området. Dessa resor sker utifrån varje grupps behov och önskemål, men besöken på gården är central i resorna. Vi beräknar att inom projektet göra 2 besök i veckan från april till oktober. I varje grupp beräknas det ingå 5-6 individer. Detta för att ge varje individ plats att uppleva besöken utifrån sina villkor.

Det tredje steget är att ha en studiecirkel i Studieförbundet Vuxenskolans regi för att följa upp dagsutflykten och utvärderar tillsammans med målgruppen. Principen är att förstärka upplevelsen för målgruppen genom att den är skriftlig, muntlig och självupplevd.

När dessa steg är genomförda sker en utvärdering, som sedan sammanställas till ett informationsmaterial. Detta material kommer ligga till grund för en studiecirkel i studieförbundet vuxenskolans regi för aktörer inom besöksnäringen. För att nå ovanstående mål krävs ett strukturerat och genomtänkt arbetssätt som bygger på kunskap om målgruppens behov. Centralt i detta projekt är därför att ha tillgång till kompetens inom dels målgruppens situation och dels kompetens inom djurhållning, kulturarv och besöksnäring.

Är projektet nytänkande och i så fall hur?

Målgruppen har erbjudits arbete på några gårdar i länet, vilket enligt utsago har varit populärt. Det har dock inte funnits möjligheten att kontinuerligt besöka landsbygden och bondgårdar med syfte att vara där som turist. De har precis som vilka människor som helst behov av att berika sina liv med positiva upplevelser. De har också ett behov av att ta del av vårt gemensamma kulturarv samt på ett lustfyllt sätt möta djur och ta del av den svenska landsbygden utifrån sina förutsättningar.

Genom detta projekt är tanken att målgruppen ska få chansen att på ett lustfyllt sätt uppleva djur, natur och kultur på den svenska landsbygden utifrån sina villkor. Projektet syftar också till att ge målgruppen chansen och förhoppningsvis öka intresset för vårt gemensamma kulturarv genom besök på museer och bygdegårdar. Vilket kan ge individen en ökad självkänsla genom en förståelse för samhället och dess utveckling.

Projektet syftar också till att öka kunskapen bland turist-och kulturaktörer om målgruppens behov, med förhoppningen att fler anpassar sina verksamheter utifrån dessa behov. En viktig del av projektet är också att finna möjliga samarbeten mellan aktörer samt hjälpa till att paketera och marknadsföra dem mot målgruppen.

Vilket geografiskt område kommer att ha nytta av projektet?

Västra Östergötland (kommuner ingående i Leader Folkungaland)
Vilka mål ska Ni ha nått vid projektets slut?
Grunden för projektet är att ge målgruppen chansen att få uppleva djur, natur och kultur på landsbygden utifrån sina förutsättningar. För projektet har ett antal mätbara mål ställts upp.
1. De första målet mäts genom att en enkät lämnas ut i början av projektet och i slutet av projektet. Målet är att följande framtagna punkter skall öka:
• Öka målgruppens intresse av att besöka och uppleva landsbygden
• Ökad självkänsla inom målgruppen
• Ökat intresse för museer och öka kunskapen om vårt kulturarv
2. Ökad förståelse för målgruppens behov hos aktörerna
Genom att aktörerna aktivt arbetar med denna målgrupp så är målet att de inom ramen för projektet fångar upp målgruppens behov och anpassar sina verksamheter efter dessa behov. Målet är att minst 15 st aktörer skall känna till behovet och anpassat sina verksamheter efter dessa behov inom ramen för projektet.
3. Målet är att 120 personer inom målgruppen inom ramen för projektet skall ha deltagit i projektet.

Vilka mål ska Ni nå på lång sikt?

Tanken är förstås att den verksamhet som bedrivs i projektet på sikt ska bli en del av Studieförbundet vuxenskolans och de utvalda aktörernas ordinarie verksamhet. Det ska även efter projektets slut fortsätta att komma dit grupper och delta i den typen av aktiviteter som arbetats med under projektåren. Förhoppningen är att på sikt kunna utöka upptagningsområdet till att inkludera fler boenden, men också utländska turister samt turister från övriga Sverige. Förhoppningen är givetvis att det ska gå att få till ett ökat samarbete med övriga turist- och kulturaktörer i regionen under projektets gång, och som sedan kan fortsätta efter projekttidens slut. Projektet förväntas också öka intresset, inom målgruppen, för vårt gemensamma kulturarv och att den genomför fler besök på museer och bygdegårdar.

Projektet hoppas dessutom genom informationsmaterialet och via möten även fortsättningsvis arbeta för att gruppen synliggörs och att fler anpassar sina verksamheter även för denna målgrupp. Följande långsiktiga mål har satts upp;
1. Samtliga av länets boenden skall känna till och ge målgruppen möjlighet att någon gång varje år åka och besöka ett muséum, bygdegård och bondgård.
2. De medverkande aktörerna skall fortsättningsvis minst ha 1 besök i veckan under det varmare halvåret från målgruppen.
3. Inom det geografiska området skall mins 50% inom målgruppen ha en viss kunskap om vårt kulturarv, djur och om livet på landsbygden.
4. Inom branschen besöksnäring skall inom en 5- årsperiod minst 50 aktörer i länet känna till målgruppen och ha anpassat sina verksamheter för att möta gruppens behov.

Vem kan vara intresserad av projektet och resultatet utöver er själva?

Projektet och dess resultat är intressant både från besöksnäringen och aktörer runt målgruppen. Besöksnäringen eftersom genom att synliggöra målgruppen och hur deras behov tillgodoses skapar det en ny möjlig kundgrupp. Aktörer kring målgruppen bland annat genom att målgruppens behov synliggörs och ett arbetssätt för att möta det tas fram i projektet.

Hur kommer ni att sprida projektets resultat?

Vad det gäller spridning av projektet och dess resultat/erfarenheter finns det två delar att överväga, under och efter projektet. För att projektet ska nå ut och på sikt kunna få ett vidare genomslag, kanske även för att kunna leva vidare, så är det viktigt att sprida kunskap om projektet under arbetets gång och kontinuerligt dela med sig av erfarenheterna. Projektet behöver med andra ord marknadsföras när det väl har dragit igång. För detta ändamål kommer projektet ha en hemsida där det går att förmedla ut aktuell information och göra material tillgängligt. Även media kommer att spela en roll i spridningen av kunskap om projektet både under processen och efter att den är slut. Media är i regel det lättaste sättet att nå ut till den stora massan av befolkningen och är så även i det här fallet.

Tanken är även att det ska arbetas med fotografering och film i dokumentationen. Framförallt filmmediet kan användas för att sprida erfarenheterna från projektet på ett sätt som är lätt att ta till sig. Till fotografierna krävs det förstås kompletterande text, så detta skulle kunna spridas i exempelvis bokform, vilket övervägs. Båda dessa två medier passar sig givetvis även bra för publicering vi projektets hemsida.

Det finns givetvis gränser för hur bra man kan nå ut med dessa olika lösningar. Efter projektets slut, och kanske även under det, är det även viktigt att komma ut och prata om projektet. Detta sker förslagsvis via föreläsningar eller kanske rent av mässor om det finns lämpliga sådana.

Hur ska verksamheten se ut efter projektets slut?

Tanken är förstås att den verksamhet som bedrivs i projektet på sikt ska bli en del av Studieförbundet vuxenskolans och de utvalda aktörernas ordinarie verksamhet. Det ska även efter projektets slut fortsätta att komma dit grupper och delta i den typen av aktiviteter som arbetats med under projektåren. Förhoppningen är att på sikt kunna utöka upptagningsområdet till att inkludera fler boenden, men också utländska turister samt turister från övriga Sverige.

Hur är projektet avgränsat från er vanliga verksamhet?

I Studieförbundet vuxenskola har idag studiecirklar för målgruppen, men inte inom detta projekts område. Dråsa gård är en traditionell bondgård, men har också idag en viss form av turistverksamhet genom besök och övernattning på gården. Dock inte av målgruppen. Projektet kommer därigenom vara helt avgränsat från de ingående aktörernas vanliga verksamhet.